Indikationer for warfarin-behandling og PT/INR-testning

Hæmostase er nødvendig for at overleve, men den patologiske dannelse af blodpropper eller trombose udgør betydelige sundhedsrisici. 

De vigtigste indikationer for, at en patient får vitamin K-antagonister (VKA'er) er følgende:

  • Mekaniske hjerteventiler
  • Atrieflimren
  • Dyb venetrombose og lungeemboli
  • Myokardieinfarkt
  • Akut iskæmisk slagtilfælde

Orale antikoagulanter er effektive til forebyggelse af en række tilstande. Blandt disse tilstande kan nævnes forebyggelse af primær og sekundær venøs tromboembolisme samt forebyggelse af systemisk emboli hos patienter med protetiske hjerteventiler eller atrieflimren. Herudover er antikoagulanter også effektive til forebyggelse af akut myokardieinfarkt (AMI) hos patienter med perifer arteriel sygdom og hos mænd, der ellers befinder sig i høj risiko. Endelig er antikoagulanter også effektive til forebyggelse af slagtilfælde, tilbagevendende infarkt eller i yderste tilfælde død hos patienter med AMI.

Nogle læger er tilbageholdende med at ordinere warfarin. Det er formentlig, fordi de ikke er bekendt med teknikker til administration af stoffet og følgelig sikkert frygter, at stoffet vil forårsage blødning. Patienter i behandling med warfarin kræver tæt overvågning for at undgå blødning, men det har vist sig, at lægemidlet forhindrer 20 slagtilfælde for hver blødningsepisode, stoffet forårsager. For de fleste af disse indikationer er en moderat antikoagulantintensitet (INR 2,0 til 3,0) hensigtsmæssig.