Helle

2016-04-12 14.17.43 (1)

 

Helle er helt tryg

 

Helle måler blodets INR-værdi, fordi hun får blodpropforebyggende medicin efter en hjerteoperation. I starten var hun utryg ved tanken om at skulle gøre det selv, selvom hendes læge anbefalede det. I dag har hun aldrig følt sig mere tryg i sin behandling.

 

Tekst og foto: Søren Frederiksen, Magasinværkstedet

 

Klik her for at se hvor du kan lære, at styre din blodpropforebyggende behandling selv -->

Det er fast rutine torsdag aften: En teststrimmel i apparatet. Et prik i fingeren. En bloddråbe på strimlen. En aflæsning af tallet i displayet.

- Jeg gør det altid torsdag aften, fordi jeg så kan ringe til mit AK-center om fredagen, hvis jeg har spørgsmål. Men det har jeg nu efterhånden sjældent, siger Helle, der er 52 år og arbejder i en kommune.

Helle er AK-patient. Det vil sige, at hun ligesom cirka 100.000 andre danskere er i behandling med blodpropforebyggende medicin. For hendes vedkommende er det efter en hjerteoperation for fem år siden, hvor hun fik en mekanisk hjerteklap på grund af en medfødt hjertefejl.

Ligesom flere og flere andre AK-patienter står hun selv for at holde øje med den såkaldte INR-værdi i blodet og for at regulere sin medicin – med et AK-center i ryggen.

“Jeg har kontrol over min behandling, og den kontrol giver mig tryghed“

 

- I starten fik jeg målt INR-værdi og reguleret medicin på det lokale sygehus. Så overtog min praktiserende læge opgaven, og hun sagde: ”Helle, jeg er sikker på, at selvstyret AK-behandling er det helt rigtige for dig”, husker Helle og fortsætter:

- Men det var jeg absolut ikke på daværende tidspunkt! En hjerteoperation er en stor operation, og jeg følte mig sårbar og utryg ved at skulle stå med sådan et ansvar kun et halvt år efter operationen.

Klik her for at læse flere patient historier -->

 

Selvtest giver frihed

Den utryghed ændrede sig til en stor tryghed, da hun blev oplært i at måle sin INR-værdi og i at regulere sin medicin på AK-centret i Næstved.

- Undervisningen gjorde mig bevidst om, hvor mange ting – eksempelvis kost og sol – der kan få INR-værdien til at ryge uden for det interval, som den skal holdes indenfor. Den viden havde jeg ikke haft, hvis ikke jeg var i selvstyret AK-behandling, siger Helle og fortæller, at hun for eksempel har haft ringet til sit AK-center under en ferie, fordi hun kunne se, at sol og solcreme påvirkede hendes INR-værdi.

- Hvordan skulle jeg kunne opdage – og reagere – på det, hvis det var hospitalet eller min læge, som målte min INR-værdi hver måned? Ved at måle min INR-værdi selv har jeg kontrol over min behandling, og den kontrol giver mig tryghed, understreger Helle og fremhæver yderligere et par fordele:

- Selvom jeg har en fleksibel arbejdsplads, giver det frihed ikke at skulle møde fast hos lægen. Og ikke mindst slipper jeg for at blive fastholdt i et sygdomsbillede – for jeg føler mig ikke som en patient, når jeg selv styrer min behandling.

Klik her for at se hvor du kan lære, at styre din blodpropforebyggende behandling selv -->

Blodpropforebyggende behandling er hvis man er i behandling med et af følgende lægemidler Marevan, Pradaxa, Eliquis, Xarelto