Rejser

travel

Det er vigtigt at holde dit INR-niveau inden for dit terapeutiske område, også når du rejser eller er på ferie. Hvis du ikke gør det, kan du komme i en situation, hvor du har en øget risiko for blødninger eller propper som f.eks. slagtilfælde.

For bedre at kunne planlægge din rejse bør du diskutere med din læge, hvordan du bedst styrer din blodfortyndende behandling, mens du er væk. Du kan f.eks. ønske at få målt dit INR-niveau før og efter rejsen, og - afhængigt af varigheden af turen - måske også mens du er væk.

Det kan være en udfordring at holde kosten og livsstilen ensartet, når man rejser. Personer i blodfortyndende behandling skal være omhyggelige med at holde deres indtagelse af vitamin K så tæt på det, de er vant til. Det samme gælder alkohol. En ændring i klima og temperatur kan også være en belastning for blodcirkulationen og kan påvirke din koagulation.

Mulighed 1: At tage på ferie UDEN at måle din INR værdi

For mange patienter, der tager på ferie, måler deres læge INR-niveauet et par dage før. Deres dosis af warfarin fastsættes, og af sted går det på den længe ventede ferie.

Et par uger senere vender de tilbage for at få foretaget endnu en INR-måling. Muligvis finder de ud af, at deres resultat ligger uden for området. Dette kan starte en runde med dosisjusteringer og målinger, der kræver mere tid væk fra arbejdet.

Mulighed 2: At tage på ferie og arrangere måling af INR dér

Hvis du får arrangeret, at en klinik måler din INR, mens du er på rejse, kan du reagere med det samme, hvis der er ændringer i dit koagulationsniveau. Ulempen er, at du skal bruge tid i din ferie på at sidde i en klinik eller et laboratorium, mens din familie eller venner er ude og nyder livet. Desuden kan forskellige analyseprocedurer gøre, at overensstemmelsen mellem målingerne ude og hjemme ikke er den bedste.

Mulighed 3: At tage på ferie, hvor du selvtester

Hvis du tager din CoaguChek med dig, kan du altid reagere med det samme på eventuelle ændringer. Hvis der er variationer i din INR-værdi, kan du se ændringen med det samme på dit instrument. Du kan derefter enten rapportere resultatet til din læge, eller, hvis du har fået træning i det, evt. selv ændre doseringen. Testen tager kun et par minutter, så du er hurtigt tilbage på stranden eller bakkerne, hvor du kan nyde samværet med familien. Sidst, men ikke mindst, bevares overensstemmelsen mellem målingerne, da det er det samme CoaguChek instrument, du bruger derhjemme.

Tips:

Flyrejser: Husk at tage din CoaguChek® med i håndbagagen. CoaguChek® instrumentet kan scannes i lufthavnen uden at blive beskadiget. Hvis du tager din CoaguChek® og teststrimlerne med i håndbagagen, undgår du desuden evt. stress, hvis din bagage går tabt.

Når du er ankommet til destinationen, kan du opbevare strimlerne i beholderen ved stuetemperatur (CoaguChek® instrumentet kan opbevares ved 2-30 °C). Instrumentet må ikke anbringes i direkte sollys eller ved en luftfugtighed højere end 85 %.